Se știe că e sensibilă, că este fină la atingere și miroase divin, a pui mic. Ei bine, pielea bebelușului are mai multe particularități, prin care să ne surprindă. În primul rând, structura ei este fundamental diferită față de cea a adultului, având un strat cornos mult mai subțire. Apoi, microbiomul pe care îl găzduiește este încă în formare, filmul hidrolipidic este slab dezvoltat și are un pH ceva mai mare – toate acestea o fac mai vulnerabilă în fața agresiunii factorilor externi. Pe de altă parte, are caracteristici unice, cum ar fi capitalul extraordinar de celule stem, precum și rolul important în dezvoltarea psiho-emoțională.
Hai să explorăm împreună câteva aspecte fascinante despre pielea bebelușului.
La naștere, bebelușul este acoperit cu un soi de puf
Lanugo este un păr fin, moale, nepigmentat, care apare timpuriu în dezvoltarea fetală, undeva între 16 și 20 de săptămâni de sarcină. Acesta acoperă corpul copilului în întregime, cu excepția locurilor fără foliculi de păr. Adică buze, palme, unghii, organe genitale și tălpi. Lanugo este primul tip de păr pe care îl are o persoană, iar aproximativ 30% dintre nou-născuți încă îl mai prezintă la naștere. Bebelușii prematuri sunt mai susceptibili de a-l avea, comparativ cu cei născuți la termen (39 de săptămâni).
Deși temporar, lanugo are un rol extrem de important. El ajută la menținerea vernixului pe pielea fătului. De obicei, acesta cade în ultimele opt săptămâni de sarcină. Odată ce se desprinde de pe piele, se amestecă cu lichidul amniotic. Deoarece fătul înghite lichidul amniotic în uter, lanugo devine parte din prima sa hrană. După ce vine pe lume, bebe va elimina firele de păr minuscule în primul său scaun, numit meconiu.
După ce lanugo dispare, în locul lui își face apariția părul vellus, un păr scurt (maximum 2 mm), extrem de fin, asemănător cu puful de piersică. Acest proces poate avea loc înainte de naștere sau, dacă lanugo persistă, se va încheia la câteva săptămâni după marea voastră întâlnire. Trebuie precizat că părul vellus va continua să ajute la reglarea temperaturii corpului până când crește părul adult (păr terminal). Se întâmplă acest lucur, în timpul pubertății. Sub acțiunea hormonilor sexuali secretați în cantitate mare, părul vellus din anumite zone (axilă, pubis) se va transforma în păr terminal – mai gros, mai lung și pigmentat. În cazul sexului masculin, această schimbare cuprinde și fața, pieptul, brațele, spatele și picioarele.
Pielea nou-născuților are un strat natural de protecție

Bebelușii se nasc acoperiți de un biofilm hidratant 100% natural – o substanță albă, cremoasă, numită vernix caseosa. Pe scurt, vernix. Aceasta substanță asigură protecție pielii fătului în mediul intrauternin, îl ajută în timpul nașterii și imediat după aceea. Cum anume? Are un rol esențial în prevenirea deshidratării și uscării pielii, menține temperatura corporală constantă și sprijină imunitatea. În orele și zilele care urmează nașterii, vernixul se elimină treptat prin spălare și atingere.
Pielea bebelușului este mai subțire decât cea a adultului
Studiile arată că pielea nou-născutului poate fi cu 20-30% mai subțire în anumite zone decât ce a adulților, ceea ce o face mai vulnerabilă și predispusă la iritații. Aceasta urmează să se îngroașe treptat la vârsta de 2-3 ani. La copiii născuți prematur, pielea este și mai subțire, deoarece nu a avut suficient timp să se maturizeze în uter.
Deoarece este mai subțire, pielea nou-născutului absoarbe particulele chimice, razele soarelui, apa, bacteriile și alte substanțe mult mai ușor decât pielea adultului. Totuși, trebuie subliniat că, deși are capacitatea de a absorbi mai multă apă, ea pierde o pierde mai repede decât pielea adultului.
Expunerea la bacterii la naștere, necesară pentru sistemul imunitar al bebelușului
În uter, bebelușii sunt aproape complet feriți de bacterii. Însă imediat după naștere, bacteriile încep să colonizeze pielea lor, formând ceea ce se va numi microbiomul pielii – un ecosistem de microorganisme benefice. Aceste bacterii provin, de regulă, din corpul mamei, în special de pe piele și din vagin, asta dacă bebe s-a născut pe cale naturală.
Trebuie să avem grijă să nu perturbăm echilibrul microbiomului. Prin urmare, în primele zile, pentru curățarea pielii ar trebui să fie folosită doar apă simplă. Se va limita utilizarea de produse blânde, special concepute pentru bebeluși, evitându-se substanțele chimice agresive care pot perturba sau chiar distruge flora naturală. Specialiștii consideră că această expunere este esențială pentru dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului.
Culoarea pielii se poate schimba în timp
Comparativ cu pielea adultului, pielea bebelușului este mai subțire, mai uscată, are mai puțină melanină (pigment) și mai puțini agenți de hidratare naturală. Toți acești factori pot face ca nuanța pielii bebelușului să fie diferită față de cea a adulților.
Fiind mai subțire, pielea nou-născuților are, de obicei, o nuanță roșiatică sau rozalie, datorită vaselor de sânge vizibile prin piele.
Acneea bebelușului există

Aproximativ 20% dintre bebeluși dezvoltă acnee în primele săptămâni de viață ale copilului, motiv pentru care i se mai spune și acneea neonatală. De obicei, nu este un motiv de îngrijorare, dar trebuie să știi că băiețeii sunt mai afectați. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aceasta regresează spontan în câteva săptămâni sau luni, în general, între 1 și 3 luni.
Acneea bebelușului nu are nicio legătură cu acneea maternă din timpul sarcinii. Aceasta este cauzată de retragerea hormonilor materni la naștere. Acest lucru declanșează modificări hormonale la bebeluș care determină producerea excesivă de sebum de către glandele sebacee.
Simptome asociate
Cel mai adesea apar comedoane închise, adică puncte albe. Uneori, pot exista comedoane deschise sau puncte negre și, mai rar, – papule roșii, pustule sau chiar chisturi. Acneea e localizată mai ales pe fața copilului, în principal pe frunte și pe obraji. Sub nicio formă să nu zgândărești papulele! Acneea va dispărea de la sine pe măsură ce sistemul hormonal al bebelușului evoluează în mod natural.
Erupțiile cutanate sunt foarte frecvente
Dacă bebelușul are o erupție pe piele, nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Peste jumătate dintre bebeluși dezvoltă un tip de erupție inofensivă numită eritem toxic, în primele 2–3 zile după naștere. Arată ca niște pete roșii cu mici coșuri în centru, care vor dispărea de la sine.
Erupțiile cauzate de salivă sau regurgitare sunt, de asemenea, comune. Ca să nu mai vorbim despre iritațiile de scutec.
Aproximativ jumătate dintre bebeluși se confruntă la un moment dat cu iritații de scutec, de obicei cauzate de contactul prelungit cu urina și materiile fecale. De cele mai multe ori sunt inofensive și dispar în 3 – 4 zile. Dacă iritați persistă mai mult, nu ezita să te adresezi medicului pediatru.
Pentru prevenirea iritațiilor de scutec, Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă păstrarea pielii curate și uscate, schimbarea frecventă a scutecelor și curățarea temeinică, dar cu delicatețe, a zonei la fiecare schimbare.
Îngrijirea nevoilor unice ale pielii bebelușului
Afecțiunile pielii pot arăta diferit la bebelușii cu piele mai închisă la culoare, ceea ce poate face mai dificilă identificarea și tratarea lor precoce. De aceea, este important să cunoști aceste particularități, pentru a putea oferi îngrijirea potrivită.
Iată cum pot arăta unele probleme comune ale pielii pe tonuri mai închise:
Eczemele: în locul roșeții, pot apărea zone gri-cenușii, maro închis sau violacee.
Iritația de scutec: poate avea nuanțe maro închis sau purpurii, în loc de roșu aprins.
Uscăciunea: pielea închisă la culoare poate fi mai predispusă la deshidratare severă și poate avea nevoie de hidratare mai frecventă.
Cojile de pe scalp nu sunt periculoase

Mulți bebeluși dezvoltă pete gălbui, uleioase și scuamoase pe scalp, cunoscute drept „crustă de lapte”, o formă de dermatită seboreică. „Crusta de lapte” apare, de obicei, între 2 și 3 săptămâni după naștere. Ea rezultă dintr-o supraproducție de sebum asociată cu prezența unei ciuperci (Malassezia) și formează pete uleioase și solzoase. Nu este cauzată de alergii sau lipsa igienei!
De obicei, crustele sunt localizate pe creștetul capului, dar, uneori, pe întregul scalp. Ele se poate extinde și la sprâncene, aripile nasului sau în spatele urechilor.
Este important de subliniat că dermatita seboreică infantilă o afecțiune benignă, nu este contagioasă și nu provoacă mâncărimi sau durere. De regulă, ea dispare de la sine până la vârsta de 12 luni. Aproximativ 70% dintre bebelușii de 3 luni încă mai au „crustă de lapte”.
Poți încerca să înlături ușor scuamele prin masaj delicat sau cu un pieptene, dar nu le smulge niciodată. Acest lucru poate duce la infecții.
Băile zilnice nu sunt necesare
Mulți pediatri, inclusiv AAP, sfătuiesc părinții să-și îmbăieze bebelușii de aproximativ trei ori pe săptămână. De multe ori, băile frecvente pot favoriza uscarea pielii, prin îndepărtarea filmului hidrolipidic. Experții recomandă utilizarea de produse de curățare cu pH neutru sau ușor acid, pentru a evita iritarea pielii sensibile.
Sunt preferate produsele lichide în loc de săpun solid sau apă simplă, deoarece acestea conțin adesea emolienți. Vorbim aici de substanțele speciale care protejează și hidratează pielea, prevenind afecțiuni precum eczema.
Hidratarea ajută la protejarea pielii
Aplicarea unei creme hidratante pe pielea bebelușului poate ajuta la restabilirea filmului hidrolipidic, la reducerea pierderii de apă și la prevenirea dermatitei atopice (eczemei).
Dermatita atopică afectează aproximativ 20% dintre copii înainte de vârsta de doi ani. Este o boală frecventă la copii, dar poate surveni la orice vârstă. La sugari, poate apărea în primele câteva zile după naștere sau, mai frecvent, în jurul vârstei de trei luni .
Eczema rezultă dintr-o predispoziție genetică asociată cu o alterare a barierei cutanate, făcând pielea mai sensibilă la factorii externi. Cel mai des se manifestă prin uscăciune severă a pielii (denumită și xeroză), pete roșii inflamatorii, supurante sau cruste. Eczema este adesea localizată pe obraji, brațe, pliurile genunchilor și ale coatelor. De multe ori, determină mâncărime prurit și disconfort marcant.
Dacă nu știi ce produse să folosești pentru îngirjirea pielii bebelușului tău, întreabă medicul pediatru.
Soarele nu este prietenul pielii bebelușului
Pielea bebelușului este extrem de sensibilă și mult mai predispusă la arsuri solare. Mai mult, expunerea frecventă la soare în copilărie este asociată cu un risc mai mare de melanom mai târziu în viață.
Comparativ cu pielea adultului, pielea bebelușului conține mai puțină melanină, pigmentul care ajută în mod natural la protecția împotriva radiațiilor UV. AAP recomandă ca bebelușii sub 6 luni să nu fie expuși la soare.
Atingerea delicată face minuni

Mângâierea, îmbrățișarea, contactul piele pe piele reprezintă una dintre cele mai importante forme de conectare. Atingerea este un element esențial prin care bebelușii formează atașamente cu cei care-i îngrijesc și are un impact profund asupra dezvoltării emoționale și sociale.
În cazul bebelușilor și părinților, contactul piele pe piele este asociat cu niveluri crescute de oxitocină (hormonul legăturii afective), scăderea nivelului de cortizol (hormonul stresului) și creșterea sentimentului de siguranță. Cercetările arată că părinții cu niveluri mai mari de oxitocină răspund mai bine nevoilor celor mici.
Îmbrățișarea bebelușului poate oferi atât copilului, cât și părintelui liniște și poate activa sistemul nervos parasimpatic, contribuind la reducerea stresului în întregul organism.
Masajul pentru bebeluși este o altă metodă minunată de conectare. Studiile sugerează că poate chiar să atenueze durerea, să îmbunătățească icterul și să ajute la creșterea în greutate a bebelușului.
Pielea bebelușului miroase divin
Există ceva mai irezistibil decât mirosul pielii unui bebeluș? Pentru cei mai mulți dintre noi, răspunsul este „nu”. Un studiu din 2017 a arătat că peste 93% dintre părinți consideră că mirosul bebelușului lor este „plăcut” sau „foarte plăcut”.
Mamele pot recunoaște mirosul propriului copil, iar un mic studiu din 2013 a arătat că mirosul bebelușului activează zonele de recompensă din creierul femeilor, indiferent dacă erau sau nu mame.
De reținut!
Pielea bebelușului este cu adevărat uimitoare. În primele luni de viață, este important să fie menținută curată, uscată, bine hidratată și ferită de razele soarelui.
Multe dintre afecțiunile cutanate apărute în primele luni de viață sunt normale și dispar de la sine. Totuși, este indicat să ceri sfatul medicul pediatru dacă ai nelămuriri, dacă problema este severă sau persistă.
Poate cel mai important lucru este să petreci timp cu bebelușul. Îmbrățișările, contactul piele pe piele și atingerile blânde sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă și pentru a-i ajuta pe cel mic să se simtă în siguranță și iubit.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/22487-lanugo
https://www.medscape.org/viewarticle/743529
https://www.healthline.com/health/must-know-facts-about-your-babys-skin#thinner-skinhttps://myexpertmidwife.com/blogs/my-expert-midwife/adult-skin-vs-baby-skin
Foto: shutterstock.com