Nu există bucurie mai mare pentru părinți decât să-și vadă bebelușul liniștit și fericit. Din păcate însă, lucrurile nu stau mereu așa. Mulți micuți se confruntă cu disconfortul cauzat de gaze. Vorbim de o problemă comună în primele luni de viață, care aduce multă îngrijorare și agitație în familie. Din fericire, e un tip de problemă pentru care există soluții. Pentru a le identifica pe cele mai bune, este important, ca întâi de toate, să înțelegem cauzele.
De ce apar gazele la bebeluși?
Prima și poate ce mai importantă cauză de apariție a gazelor intestinale deranjate o constituie înghițirea aerului. Bebelușii pot înghiți aer în timpul alăptării, mai ales dacă atașarea la sân nu este cea corectă. O pot face și în timpul hrănirii cu biberonul, dacă tetina nu este una adecvată. Cum micuții mănâncă des, se poate ajunge la o acumulare considerabilă de aer în burtică. Deși reprezintă unul dintre contextele predilecte în care micuții înghit aer, mesele nu sunt singurul moment în care se întâmplă acest lucru. Și plânsul prelungit contribui din plin la acest fenomen.
O altă cauză a gazelor intestinale la bebeluși are legătură cu digestia ineficientă. Sistemul digestiv al bebelușilor este încă în dezvoltare, ceea ce poate duce la fermentarea incompletă a anumitor componente alimentare și, implicit, la formarea de gaze.
Și alimentația mamei are un rol. Desigur, în cazul în care bebe este alăptat. În aceste situații, anumite alimente consumate de mamă, cum ar fi legumele crucifere (broccoli, varză, conopidă etc), lactatele sau alimentele picante, pot favoriza apariția gazelor la sugar. Este, totuși, important de reținut că aceasta nu este o regulă generală, iar reacțiile variază foarte mult de la un copil la altul. Dacă nu observi un disconfort evident la bebeluș după ce consumi astfel de alimente, este probabil sigur să le păstrezi în dietă. Uneori, anumiți factori din formula de lapte praf pot avea acest efect.
Semne care arată că bebelușul are gaze
Cunoașterea simptomelor asociate cu suferința cauzată de gazele intestinale ne poate ajuta să intervenim cu promptitudine, iar acțiunile noastre să aibă sens. Agitația, iritabilitatea, plânsul excesiv și aparent inexplicabil indică adesea prezența gazelor. Așadar, dacă bebe nu pare să aibă un alt motiv de disconfort – are scutecul uscat, e îmbrăcat corespunzător și nu e flămând –, dar plânge intens și este greu de liniștit, aceasta este cauza cea mai probabilă.
Ridicarea picioarelor este un al indicator al faptului că bebe are gaze. Micuțul își poate trage picioarele spre abdomen în încercarea de a ameliora durerea. Nu în ultimul rând trebuie menționată balonarea. Îți poți da seama că bebe are gaze, dacă atunci când îi palpezi abdomenul, acesta pare umflat și tensionat.
Metode de ameliorare a disconfortului cauzat de gaze
Există mai multe strategii prin care poate fi redusă cantitatea de gaze în tractul digestiv și suferința determinată de acestea. Să le luăm pe rând:
Eliminarea aerului după fiecare supt
La finalul fiecărei mese, fie că vorbim de alăptat sau hrănit cu biberonul, este important să-l ajuți pe cel mic să elimine aerul înghițit. Poți încerca mai multe tehnici și poziții pentru a descoperi ce funcționează cel mai bine pentru copilul tău. Iată câteva dintre cele care sunt considerate a fi mai eficiente:
1. Eructarea pe umăr
Aceasta este una dintre cele mai populare metode utilizate de părinți:
- Copilul este poziționat pe verticală, pe pieptul părintelui, astfel încât bărbia lui să fie sprijinită pe umăr;
- Micuțul trebuie ținut strâns, dar confortabil, pentru a fi aplicată o presiune ușoară asupra stomacului;
- Se așază un prosop pe umăr pentru eventualele regurgitări de lapte;
- În timp ce o mână susține copilul sub funduleț, oferind stabilitate, cu cealaltă se efectuează un masaj ferm și se bate ușor pe spate, de jos în sus, pentru a facilita eliminarea aerului.
2. Eructarea în poală
Această tehnică este o alternativă practică, recomandată și de specialiști:
- Bebe este eșeazat astfel încât fundulețul să fie sprijinit pe una din coapsele părintelui, iar pieptul să-i fie pe celălalt picior, având corpul înclinat la aproximativ 45 de grade față de sol.
- I se va susține capul, sub bărbie, cu o mână, în timp ce cu cealalta i se masează sau bate ușor spatele, de jos în sus, pentru a-l ajuta să elimine aerul acumulat.
- Se poate folosi în acest scop și o pernă specială pentru alăptare.
3. Eructarea din poziția șezândă cu spatele sprijinit
Această tehnică este ideală pentru copiii care regurgitează frecvent și poate fi utilizată începând cu vârsta de 3 luni:
- Cu spatele sprijinit de abdomenul părintelui și fundulețul pe coapsa acestuia, copilul trebuie înclinat la un unghi de aproximativ 45 de grade față de sol.
- Capul copilului este susținut de brațul adultului, pentru stabilitate și confort, în timp ce fundulețul lui se află pe coapsa părintelui.
- Această poziție ajută la reducerea regurgitării și facilitează eructarea într-un mod sigur și confortabil.
Sfaturi generale pentru o eructarea reușită
Alegerea metodei potrivite pentru eliminarea cu succes a aerului înghițit depinde de nevoile și preferințele copilului. Cu răbdare și practică, vei identifica tehnica ideală pentru micuțul tău. Indiferent de poziția aleasă însă, asigură-te întotdeauna că, în timpul procesului, spatele bebelușului este drept, nu curbat. De asemenea, folosește o presiune fermă, dar delicată. Încearcă și mișcările circulare.
Dacă îl hrănești cu biberonul, s-ar putea să observi că anumite tipuri de biberoane ajută bebelușul să înghită mai puțin aer, reducând astfel necesitatea de a râgâi.
Dacă bebelușul tinde să regurgiteze frecvent, ar fi bine să eviți pozițiile care pun o presiune suplimentară pe burtica acestuia.
O strategie bună este să faci o pauză pentru râgâit după fiecare 60-90 ml de lapte, dacă îl hrănești cu biberonul, sau atunci când bebelușul schimbă sânul, dacă alăptezi.
Dacă bebelușul pare incomodat în timpul mesei – se agită, se retrage și începe să plângă, își arcuiește spatele sau își ridică picioarele – poate fi din cauza aerului acumulat în stomac. Acesta este un moment potrivit să încerci să-l ajuți să râgâie.
Dacă nu îl ajuți să râgâie atunci când are nevoie, aerul poate ocupa spațiul necesar pentru laptele matern sau formula. (Stomacul lor este mic!) Aerul înghițit poate provoca gaze sau regurgitări frecvente. De asemenea, poate crea un cerc vicios – dacă bebelușul este supărat pentru că are nevoie să râgâie, poate plânge și înghiți și mai mult aer, ceea ce duce la o nevoie și mai mare de a eructa.
Masajul abdominal
Un alt truc simplu care poate ajuta micuțul chinuit de gaze este masajul abdominal. Folosește mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic, pentru a stimula eliberarea gazelor. De asemenea, exercițiile cu picioarele, precum „bicicleta”, pot fi foarte eficiente. Aceste mișcări ușoare ajută la eliminarea aerului din stomac și intestine.
Uneori, schimbarea poziției bebelușului poate face minuni. Pune-l pe burtică pentru câteva minute, sub supraveghere atentă. Această poziție poate ușura disconfortul cauzat de gaze. Chiar dacă se liniștește și pare să-i facă bine, nu-l lasă la somn pe burtică. Este încă prea mic pentru aceasta. Poziția de somn recomandată pentru siguranța bebelușului este pe spate, conform ghidurilor actuale pentru prevenirea sindromului morții subite la sugari. Este important să te informezi din surse medicale credibile și să discuți cu pediatrul înainte de a adopta soluții pentru orice tip de problemă cu care se confruntă bebe.
Când să consulți medicul
Este esențial să ai încredere în intuiția de părinte și să consulți medicul ori de câte ori ai o suspiciune că ceva nu este în regulă. De pildă, dacă bebe plânge intens și nu poate fi calmat, poate fi vorba de mai mult decât un simplu disconfort cauzat de gaze. De asemenea, dacă bebe regurgitează frecvent și în cantitate foarte mare e posibil să fie vorba de reflux gastroesofagian, care necesită o abordare mai complexă.
Și modificările de aspect ale scaunelor sugarului trebuie semnalate medicului, cu atât mai mult dacă se întâmplă să observi firicele de sânge. Acesta din urmă este un semn alarmant, care necesită evaluare medicală imediată. La fel este și febra sau vărsăturile. Spre deosebire de regurgitări, care, de obicei, sunt pasive și au loc imediat după ce bebe a mâncat, vărsăturile implică un efort vizibil. Diafragma și mușchii abdominal se contractă pentru a expulza conținutul stomacului.
Prevenirea gazelor la bebeluși
Pentru a reduce riscul apariției disconfortului cauzat de gaze, poți lua următoarele măsuri:
Atașarea corectă la sân
Asigură-te că bebelușul prinde bine mamelonul de fiecare dată când este pus la sân pentru a mânca. O atașare corectă va minimiza înghițirea aerului.
Monitorizează-ți dieta
Deoarece alimentația mamei poate fi un factor favorizant pentru apariția gazelor la siguari, încearcă să identifici alimentele care ar putea cauza probleme și discută cu medicul pediatru despre eventualele modificări necesare.
Evitarea supraalimentării
Hrănește bebelușul în porții mici și frecvente pentru a preveni supraîncărcarea stomacului.
Poziționarea optimă în timpul hrănirii
Dacă micuțul tău tinde să înghită mult aer în timp ce mănâncă, încearcă să-l ții într-o poziție semi-verticală în timpul hrănirii, indifiernt că-i vorba de alăptare sau hrănirea cu biberonul.
Alegerea corectă a tetinei
Dacă folosești biberonul, asigură-te că tetina are un flux adecvat pentru vârsta bebelușului, pentru a preveni înghițirea excesivă a aerului.
Rolul probioticelor în reducerea colicilor
Probioticele sunt microorganisme benefice care pot ajuta la echilibrarea florei intestinale a bebelușului. Unele studii sugerează că administrarea de probiotice poate reduce simptomele asociate cu gazele și colicile la sugari. Cu toate acestea, este esențial să discutați cu medicul pediatru înainte de a introduce un anume tip de probiotice în dieta bebelușului, pentru a te asigura că faci o alegere potrivită.
Picăturile anticolici
Dacă niciuna dintre metodele sus-menționat nu pare să ajute suficient, discută cu medicul pediatru pentru prescrierea picăturilor cu simeticonă sau alte remedii anticolici. Există mai multe tipuri de produse disponibile în farmacii care pot fi administrate în siguranță bebelușilor. Acestea pot ajuta la reducerea balonării și a disconfortului cauzat de acumularea de gaze în tractul digestiv.
Este posibil să fie nevoie să fie încercate mai multe dintre aceste soluții. Unele dintre ele vor funcționa mai bine pentru micuțul tău, în timp ce altele pot avea un impact mai mic. Cu răbdare și multă iubire, vei găsi cu siguranță metoda potrivită pentru a-l ajuta să se simtă mai bine. Nu uita, aceasta este doar o etapă în dezvoltarea lui și, cu timpul, sistemul său digestiv va deveni mai puternic și mai eficient.
Când se rezolvă problema
Gazele și colicile provocate de acestea devin mai puțin frecvente pe măsură ce bebelușul crește și sistemul său digestiv se maturizează. De obicei, disconfortul cauzat de gaze atinge un vârf în jurul vârstei de 6-8 săptămâni și începe să scadă progresiv, după primele trei luni. La unii bebeluși, simptomele pot persista până la introducerea alimentelor solide, dar aceste cazuri sunt rare.
Pe măsură ce copilul începe să se miște mai activ, cum ar fi atunci când se târăște sau merge de-a bușilea, gazele sunt eliberate mai ușor, ceea ce contribuie la o ameliorare naturală a simptomelor.
Surse:
https://www.whattoexpect.com/first-year/care/gassy-baby
https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/health-concerns/wind
https://www.babycenter.com/baby/newborn-baby/how-to-burp-your-baby_10363676