Reguli generale în primele 6 luni

bebe în primele 6 luni de viață

Primele 6 luni de viață sunt hotărâtoare în ceea ce privește dezvoltarea micuțului, dintr-o multitudine de puncte de vedere. De aceea, trebuie să-l îngrijești ca la carte.

„Cariera” de mămică începe în adevăratul ei sens de-abia din momentul în care ajungi cu puiul acasă, cele câteva zile petrecute în maternitate fiind un fel de „part-time”. Succesul este asigurat, în bună parte, de abilitățile tale personale, dar și de pregătirea teoretică. În legătură cu aceasta din urmă, îți dăm o mână de ajutor, oferindu-ți răspunsuri la întrebările de bază.

Ce și cât mănâncă?

alimentația la sân în primele 6 luni

Desigur, lapte matern, în exclusivitate până la 6 luni. Este hrana ideală! E steril, are o temperatură optimă, nu costă nimic și se adaptează perfect nevoilor de creștere, în permanentă schimbare, ale copilului. Spre deosebire de formulele de lapte praf – de altfel binevenite atunci când alăptarea la sân nu-i posibilă –, laptele matern are două atuuri imposibil de imitat. În primul rând, are proprietățile unui aliment „viu” și conține anticorpi. În al doilea rând, își modifică „formula” în timpul suptului. La început este mai apos, comparabil cu o supă pentru adulți, numai bun de potolit setea. Apoi, acesta capătă consistența unui fel doi, bogat în grăsimi și nutrienți importanți, iar spre final abundă în lipide, conferindu-i copilului senzația de sațietate.

Tocmai de aceea, este foarte important să institui regula „un singur sân la o masă”, încă de la început, astfel încât micuțul să aibă parte, de fiecare dată, de un meniu complet.

În ceea ce privește orarul de alăptare, în primele 2 luni îl vei pune la sân la cerere, indiferent c-afară-i lună sau soare. Între 2 și 4 luni, micuțul poate avea parte de doar 5-6 alăptări pe zi, iar între 4 și 6 luni – de 4-5 alăptări.

Unde doarme?

Într-un loc ferit de curenți de aer, în care lumina naturală să pătrundă cât mai mult, iar temperatura să fie în jur de 22-23 de grade C. Poate fi camera lui sau dormitorul vostru. Unii specialiști spun că e mult mai sigur, ba chiar mai igienic să doarmă în pătuțul lui. Mai mult, susțin că stabilit că acei copii care cresc în propriile lor camere devin mai independenți și mai descurcăreți, deoarece sunt obișnuiți să se calmeze și să se liniștească singuri. Alți specialiști aduc argumente în favoarea co-sleepingului. În opinia lor, această practică poate întări legătura emoțională dintre părinți și copil, oferind un sentiment crescut de siguranță și confort pentru cel mic. De asemenea, co-sleepingul facilitează alăptarea pe timpul nopții, contribuind la un somn mai odihnitor pentru mamă și copil.

Unii cercetători subliniază că prezența părinților în apropiere poate ajuta la reglarea respirației și a ritmului cardiac al bebelușului, reducând riscul de sindrom al morții subite a sugarului (SIDS) în condiții de somn sigure. Cu toate acestea, este esențial ca această practică să fie realizată într-un mediu adecvat, fără perne, pături groase sau alte obiecte care ar putea prezenta un risc pentru copil.

În concluzie, poți alege oricare variantă vi se potrivește mai mult, căci argumente în favoarea uneia sau alteia există destule.

Cât trebuie să doarmă bebelușul în primele 6 luni 

somnul bebelușului

În primele luni de viață, copilul nu are un ceas intern dezvoltat. Din acest motiv, somnul său va fi destul de haotic. În medie, un nou-născut doarme între 16 și 20 de ore pe zi. Somnul său e distribuit inegal între zi și noapte, în funcție de nevoile sale de hrană. Majoritatea nou-născuților se trezesc la intervale de două ore pentru a mânca. Unii însă pot avea episoade de trezire chiar mai frecvente, somnul lor fiind adesea fragmentat. 

Pe măsură ce crește, ritmul de somn al bebelușului începe să se regleze treptat. În jurul vârstei de 3 luni, copilul ajunge să doarmă, în medie, 5 ore în timpul zilei și 10 ore pe timpul nopții, cu una sau două întreruperi pentru hrană. Dacă aceste întreruperi sunt mai dese, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece fiecare copil are un ritm propriu. 

Până pe la 6 luni, majoritatea bebelușilor reușesc să doarmă între 6 și 8 ore legate pe timpul nopții. În total, necesarul de somn la această vârstă este de aproximativ 14 ore și jumătate pe zi, incluzând perioadele de somn diurn și nocturn. Este important să creezi un mediu liniștit și confortabil pentru somn și să respecți semnalele copilului. Adaptează programul de somn la nevoile sale specifice. 

Când îi faci baie?

În fiecare seară, înainte de ultima masă a zilei. Ora potrivită este 20-21. Poți începe ritualul îmbăierii chiar din ziua în care vii cu bebe acasă. Și nu-ți face griji din cauza bontului ombilical – nu pățește nimic dacă nimerește un strop de apă pe el. Important este ca după baie acesta să fie tratat corespunzător cu alcool de 70 de grade, conform indicațiilor primite din partea neonatologului. Oricum, până la căderea lui, va trebui să faci un exercițiu de îndemânare și să-ți scalzi copilul fără a-l scufunda în apă.

De altfel, în primele săptămâni, apa trebuie să aibă o adâncime de doar 10 cm, nu mai mult! Cât despre temperatura aerului din încăperea în care are loc „evenimentul”, aceasta trebuie să fie în jur de 23 – 25°C, cea a apei – cât mai apropiată de cea a corpului micuțului, respectiv 37, maxim 38°C. Atenție, apa trebuie verificată doar cu termometrul! Tehnica potrivirii cu cotul s-a dovedit a fi înșelătoare.

Un alt amănunt important: săpunul lichid (doar câteva picături) se pune în apă, nu direct de pielea bebelușului. De-abia de la 5 spre 6 luni copiii încep să se bucure de spumă, până atunci aceasta îi poate chiar speria. Până atunci ei preferă apa limpede, întrucât prin ea își pot vedea părțile corpului, ceea ce le dă un sentiment de siguranță.

Primele 6 luni – când îl scoți la plimbare?

plimbarile in primele 6 luni

Nu există reguli stricte de respectat în privința momentului în care să începi să scoți nou-născutul la plimbare. Totuși, recomandarea generală este ca primele ieșiri să fie scurte, de 10-15 minute, și să crești treptat durata acestora. Este esențial ca bebelușul să fie îmbrăcat adecvat condițiilor meteo, pentru a-i asigura confortul termic. 

Evită plimbările în zilele cu condiții meteorologice extreme, cum ar fi ploaie, vânt puternic, ceață, caniculă sau ger. Acestea pot fi dăunătoare pentru sănătatea copilului. În rest, plimbările zilnice sunt benefice și ar trebui realizate atât dimineața, cât și după-amiaza. 

Aerul proaspăt liniștește bebelușul și îi stimulează pofta de mâncare. În plus, contribuie la dezvoltarea mecanismelor naturale de apărare și adaptare la mediul înconjurător. Expunerea moderată la lumina soarelui ajută la sinteza vitaminei D, esențială pentru prevenirea rahitismului. 

Plimbările regulate nu doar că aduc beneficii pentru sănătatea fizică a copilului, ci contribuie și la starea ta generală de bine, devenind o rutină plăcută pentru amândoi.

Surse:

https://www.healthhub.sg/live-healthy/the-beginners-guide-to-taking-care-of-your-baby-0-6-months

https://www.firstthingsfirst.org/parent-kit/your-babys-first-6-months

https://www.parents.com/baby/care/american-baby-how-tos/newborn-baby-boot-camp

https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/aug/29/co-sleeping-with-baby-kids-children-benefits-negatives-everything-you-need-to-know

https://www.breastfeeding.asn.au/resources/co-sleeping

Adoramami.ro